Første tanker rundt filming

Her kommer en litt teknisk post, men håper det er ok. Ettersom jeg har prøvd å filme mer, har jeg også fått oppleve en evig kamp videografer uten spesielt stort budsjett sliter med. Nemlig å få video uten så mye rystelser fra bevegelse, eller rett og slett at man er skjelven. Jeg har fått mye hjelp av Christoffer som er helt rå på video, og det har hjulpet veldig mye på kort tid! Har to veldig klare tanker, som jeg kanskje allerede burde visst. Men:

1. Unngå å filme håndholdt på lange brennvidder. Personlig begynner jeg å slite ved brennvidder over 70mm. Spesielt om jeg bruker objektiver uten innebygd bildestabilisering. Jeg har hatt variert suksess ved 200mm så lenge det er brukt objektiv med stabilisering. Noe blir brukbart, og noe rett og slett ubrukelig.
2. Bruk objektiver med innebygget stabilisering! Personlig trodde jeg ikke det hadde mye å si, men det har mye å si! Jeg har testet både med 24mm, 35mm og 70mm uten stabilisering, og 15-30mm med. Det er ingen tvil om at sistnevnte var det som ga absolutt best resultat. Spesielt med tanke på at det ikke alltid funker så bra å fikse rystelser eller ujevne bevegelser under etterbehandlingen.

Under er en video med et par klipp jeg gjorde med Tamron sin 15-30 med innebygget stabilisering. Det er også fjernet litt ujevnheter i Adobe Premiere. Jeg er forbauset over hvor mye forskjell det faktisk utgjør. Det er dog en god nyhet for meg som gjør så mye foto og video på sparket og ikke alltid har mulighet til å ta med en glidecam eller stativ.